Monday, 9 August 2010

SALAM RAHMADHAN BUAT SEMUA..
SELAMAT MENYAMBUT RAHMADHAN YANG BAKAL TIBA..

Daripada Anas (r.a), Katanya: Bersabda Nabi (s.a.w) : Tiada daripada seoranghamba apabila melihat ia sehari bulan Ramadan lantas dia memuji Allah ( kerana kedatangan bulan rahmat dengan kelebihan dan keistimewaanya) kemudiandibacanya Al-Fatihah tujuh kali, melainkan diafiatkan Allah daripada sakitmatanya pada bulan ini.
Kelebihan bulan Ramadan dan keagungannya dengan adanya malam Lailatul Qadaryang dirahsiakan, sehingga mendapat keampunan dan pahala serta darjat dandarjah tertinggi bagi orang yang berjaya mendapatkan malam Lailatul Qadardengan dipenuhi amal ibadah dan bertaqwa kepada Allah, disamping sembahyangnyayang sunat , istiqfar, tasbih dan berzikir sepenuhnya.


Berkata Saidina Ali, Nabi (s.a.w) telah bersabda apabila engkau melihatsehari bulan maka bacalah olehmu "AllahuAkbar" 3 kali, kemudian bacalah:
(Segala kepujian bagi Allah yang telah menjadikan aku dan telah menjadikanengkau, dan telah menentukan bagi engkau pangkat-pangkat (darjah) dan telahmenjadikan engkau tanda (kekuasaan) bagi sekalian alam) nescaya bermegahAllah akan Dia dengan malaikat dan firmanNya: Hai malaikat! saksikanlahkamu, bahwa Aku telah merdekakan daripada api neraka, atau dibacakan :


(Ya Allah, zahirlah Ramadan atas kami dengan keamanan dan keimanandan dengan keselamatan dan keIslaman, Tuhanku dan
Tuhan engkau Allah.)


Sabda Nabi (s.a.w) : Diberi kepada umatku lima perkara yang belum pernahdiberi kepada umat-umat dahulu sebelumnya


a) Bau mulut orang berpuasa lebih harum daripada kasturi di sisi Allah
b) Segala perbelanjaan dan derita lapar selama puasanya adalah syurga balasannya.
c) Diampunkan dosa-dosa mereka pada malam Lailatul Qadar.
d) Amalan yang dilakukan pada bulan Ramadan digandakan kepada 10 hingga700 kali ganda, melainkan puasa maka ianya bagiKu, Aku balas kepadanyayang berkuasa menahan syahwatnya, makan minumnnya kerana Aku.
e) Dan mereka dikurniakan nikmat kepada mereka keseronokkan ketika berbukadan ketika menemui tuhan di akhirat.(Al-Hadith)


Click Title for Read More...

0 comments:

..:: MY LIVE ::..

Thoriqat Qodhiriyah IKHWAN Ahli BAI'AH 30
Simpang Tiga

..:: ABOUT TAZKIRAH ::..Rahsia hidup kita

"DIRI" ini lah yang menghidupkan jasad selagi ada hayatnya di dunia ini, "DIRI" ini harus di kenal dan dirasai sepenuh nya oleh kita,kerana ia mengandungi banyak rahsia dan serba guna, di dunia dan akhirat, Insyaallah.

Kenal kah "DIRI" tadi kepada Tuhan nya? Sudah tentu kerana dia datang dari sana, dari MAHA pencipta dan MAHA besar.

Banyak lagi persoalan yang akan timbul apabila kita dapat mengenal "DIRI" kita yang sebenar benar "DIRI" ini, kita harus belajar dari "DIRI" ini:

Dia mengetahui kerana dia datang dari yang MAHA mengetahui

Dia bijak kerana datang dari yang MAHA bijaksana

Dia lah sebaik baik Guru dalam kehidupan kita

Kehidupan sebenar ialah di dalam, dan kehidupan dunia ini mendatang kemudian,

..:: AWARD FOR FRIEND ::..

..:: TAZKIRAH FOLLOWERS ::..

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP