Saturday, 20 September 2008

Di Mana Mulianya Manusia

Siapalah manusia ini?!
Kejadian yang pertama dari tanah,
hinaTempat pijakan segala makhluk yang melata
Kejadian yang kedua dari air mani yang terpancar
dari saluran yang menjijikkan
Hina juga mengaibkan
Kalau ia terbuang tiada siapa yang mengutip
untuk diletakkan di tempat yang muliaPeluhnya,
baunya meloyakanSiapa dekat,
jiwanya menderitaYang keluar dari hidung dan telinga
semuanya menjijikkanYang keluar dari kedua jalan
lagi buruk dan busuk dan memalukan
Ia dibuang di jamban
Tempat yang hina dan menjijikkan
Lidahnya juga selalu digunakan untuk merosakkan
bukan kebaikan
Memfitnah, mengumpat,
mengadu dombamemaki,
mencercaSemuanya merupakan najis-najis maknawi dan rohani
Najis-najis maknawi dan rohani ini merbahaya sekali
Perosak masyarakat manusiaAkalnya,
padanya kecerdikan,kepandaian dan ilmu
Lumrahnya untuk menipu,
untuk kepentingan diriNafsunya lagilah,
penjahat di dalam diriyang memusnah
Hatinya selalunya dikuasai nafsu
Raja di dalam kerajaan diri yang dikuasai musuhnya
Raja yang jahat inilah yang mengarah dan melarang
Rosaklah kehidupan manusia seluruhnya
Di mana mulianya manusia?!
Di mana keutamaan manusia?!
Mulianya, utamanyajika beriman dan bertaqwa
Jika tidak, busuk sahaja yang adapada manusia...

Read more...

Rakyat tanggung beban perbuatan Anwar

KUALA LUMPUR 19 Sept. – Ketaksuban Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menjadi Perdana Menteri membawa kesan negatif kepada ekonomi negara dan boleh mengakibatkan rakyat menderita.

Bendahari UMNO, Datuk Abdul Azim Mohamed Zabidi (gambar) berkata, kesannya sudah dirasai apabila pasaran saham Bursa Malaysia jatuh melebihi jangkaan setelah tidak lagi mampu menarik pelaburan portfolio asing (FPI).

Katanya, impak negatif itu akan menjadi lebih ketara dalam tempoh dua atau tiga bulan lagi apabila FPI semakin berkurangan dan tiada pelaburan baru.

Syarikat multinasional pula, jelas beliau, bersikap berhati-hati dalam memutuskan untuk mengembangkan perniagaan mereka di negara ini atau di Vietnam dan Indonesia.

Beliau yang juga Pengerusi Bank Simpanan Nasional (BSN) berkata, paling menyedihkan ialah penarafan negara ini direndahkan menjadi setara dengan keadaan di negara jiran, Thailand.

‘‘Penarafan negara kita telah diturunkan kerana syarikat penarafan antarabangsa melihat keadaan politik negara kita tidak stabil.

‘‘Apabila penarafan ini diturunkan, jika negara mahu membuat pinjaman luar maka kadar faedah yang akan dikenakan adalah lebih tinggi,’’ katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Abdul Azim berkata, apabila negara dikenakan kadar faedah lebih tinggi maka kos tambahan perlu dibayar oleh rakyat.

Beliau memberi contoh, jika negara meminjam untuk membina lebuh raya dan dikenakan faedah tinggi, maka bayaran tol yang ditanggung oleh pengguna lebuh raya itu adalah lebih mahal.

‘‘Begitu juga dengan penurunan pasaran saham. Syarikat tidak akan mempunyai wang lebih untuk diberikan kepada pekerja sebagai bonus.

‘‘Jika pekerja tidak menerima bonus, kuranglah perbelanjaan mereka. Apabila perbelanjaan kurang, perniagaan tidak berkembang. Ini menimbulkan reaksi berangkai yang negatif,’’ ujarnya.

Katanya, namun, isu tol naik dan ekonomi lembap itu akan menjadi alasan kepada Anwar untuk menyalahkan kerajaan sedangkan punca sebenar ialah diri beliau sendiri.

Abdul Azim tidak menafikan ada faktor lain yang menyebabkan pasaran saham negara jatuh tetapi katanya, ia diburukkan oleh tindakan Anwar.

Katanya, apabila tindakan Anwar dilaporkan pula oleh media asing, ia menggambarkan seolah-olah suasana negara ini sudah kucar-kacir.

Read more...

Friday, 19 September 2008

Pelbagai pihak terus bidas Anwar

KUALA LUMPUR 17 Sept. – Datuk Seri Anwar Ibrahim sanggup menggunakan apa sahaja cara termasuk menghancurkan politik negara bagi memastikan kemaruk kuasanya menjadi kenyataan.

Penganalisis politik, Prof. Madya Dr. Mohd. Mustapha Ishak berkata, usaha membentuk kerajaan baru yang cuba dilakukan oleh Anwar dengan cara lompat parti hanya menggugat kestabilan negara dan membawa kesusahan kepada rakyat.

Beliau yang menyifatkan Anwar sebagai ‘gila politik’ kerana mencadangkan perubahan kerajaan yang gagal pada 16 September berkata, soal pembentukan kerajaan telah pun selesai diputuskan melalui pilihan raya umum 8 Mac lalu.

“Fokus kini adalah mentadbir negara. Kenapa perlu dibangkitkan lagi soal pembentukan kerajaan? Anwar hanya membuat kacau. Dia pengacau kepada sistem pentadbiran negara,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Dekan Fakulti Kajian Antarabangsa Universiti Utara Malaysia (UUM) itu diminta mengulas mengenai dolak-dalik Anwar mengenai penubuhan kerajaan pakatan pembangkang yang didakwa berlaku pada 16 September tetapi gagal menjadi kenyataan.

Menurut Dr. Mohd. Mustapha, hanya orang bodoh akan melayan kerenah kegilaan politik dan kerakusan kuasa pemimpin seperti Anwar.

Beliau mempersoalkan punca sebenar Anwar menimbulkan isu pembentukan kerajaan baru sedangkan Ahli Parlimen Permatang Pauh itu telahpun dilantik sebagai Ketua Pembangkang di Parlimen.

“Hina sangatkah menjadi Ketua Pembangkang sedangkan fungsinya penting dalam sistem demokrasi kita? Laksanakanlah tugas itu sebaik-baiknya,’’ kata beliau.

Daripada berterusan melaung-laungkan pembentukan kerajaan baru, lebih baik Anwar membuktikan keberkesanan pakatan pembangkang yang dipimpinnya, tambah beliau.
Beliau berkata, fakta yang perlu diterima ialah sekalipun pakatan pembangkang berjaya membentuk kerajaan melalui perbuatan 31 Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) berpaling tadah, kerajaan baru itu sangat lemah dan rapuh.

“Apa yang boleh dibuat oleh kerajaan yang lemah itu selain menyusahkan rakyat dan negara,’’ katanya.

Selepas pilihan raya 8 Mac lalu, BN mempunyai 140 kerusi di Parlimen manakala pakatan pembangkang menguasai 82 kerusi.

Pensyarah Pengajian Sejarah, Politik dan Strategi Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof. Madya Dr. Ahmad Nidzammuddin Sulaiman pula berkata, Anwar cuba mengambil alih pemerintahan kerajaan menggunakan cara yang sama pada era Tun Dr. Mahathir Mohamad tetapi gagal.

“Cubaannya kali ini lebih besar dan lebih membahayakan kerana ia menyaksikan pelbagai kesan malah perhatian dunia juga tertumpu kepada perkembangan politik di Malaysia.

“Bagi Anwar, dia seolah-olah nampak dekat kuasa yang ingin dikejarnya tetapi hakikatnya ia jauh,” katanya.

Dr. Ahmad Nidzammuddin memberitahu, sikap Anwar selepas rancangan 16 September gagal menjadi kenyataan “membuatkan isu pembentukan kerajaan pakatan pembangkang menjadi bahan ketawa.”

Sementara itu, Pensyarah Kanan Jabatan Politik Universiti Sains Malaysia, Dr. Sivamurugan Pandian berkata, sejak dulu lagi Anwar merupakan seorang yang terburu-buru untuk mencapai matlamatnya.

Bekas Timbalan Perdana Menteri itu, kata beliau, suka memperlecehkan lawan yang tidak pernah dianggap sehebat dirinya.

“Dia akan lakukan apa saja, dalam apa cara sekalipun, untuk mencapai kepentingan dan matlamat peribadi,’’ kata beliau.

Pensyarah Universiti Utara Malaysia (UUM), Prof. Dr. Ahmad Atory Hussain mengibaratkan Anwar sebagai ‘pemangsa’ yang akan terus menangkap mangsanya walau dengan apa cara sekalipun.

Beliau berkata, walaupun cara yang dilakukan melampaui moral, Anwar tidak akan berhenti begitu sahaja malah Ketua Pembangkang itu menunjukkan beliau tidak mempunyai perasaan malu setelah rancangannya gagal.

“Betul atau tidak betul caranya, berjaya atau gagal, itu soal lain. Yang penting matlamat menghalalkan cara,” katanya.

“Dia akan terus ketagih untuk berkuasa. Secara logiknya, dia kena tunggu sampai pilihan raya umum akan datang kalau nak berkuasa... bukan dengan cara macam ini,’’ katanya.

Ahli Parlimen Pasir Salak, Datuk Ahmad Tajudin Abdul Rahman turut menggesa semua pihak terutama media dan rakyat tidak melayan Anwar yang berterusan mendakwa dapat menubuhkan kerajaan baru tidak lama lagi.

“Dia penipu besar. Tawaran apa yang diberikan kepada 31 Ahli Parlimen BN sampai mereka nak membelot kepada pakatan pembangkang? Mana mungkin semuanya boleh menjadi menteri bila sertai Anwar nanti,” katanya.

Read more...

Wednesday, 17 September 2008

PM minta Anwar tunjuk senarai MP

Perdana menteri berkata Datuk Seri Anwar Ibrahim mesti menunjukkan jika beliau benar-benar mempunyai senarai 31 ahli parlimen Barisan Nasional yang menyertai Pakatan Rakyat.

"Kalau dia (Anwar) ada (senarai 31 ahli Parlimen), dia boleh beritahu, biar semua rakyat tahu, biar semua pengundi tahu apa yang telah dia lakukan kepada calon-calon mereka (pengundi)," kata Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Abdullah berkata beliau tidak akan mengadakan pertemuan dengan Anwar untuk berbincang kerana "kalau dia jumpa saya pun nanti, mungkin dia buat cerita yang lain.

""Nanti dia kata, saya telah setuju tentang itu, tentang ini. Itu adalah tujuan dia mempopularkan diri dia.

"Saya tidak perlu jumpa dia," kata dalam sidang akhbar di majlis penyampaian dermasiswa dan sumbangan Hari Raya Aidilfitri di Kepala Batas hari ini.Menurut perdana menteri, surat yang diterimanya dari Anwar yang juga ketua pembangkang semalam, bukannya berhubung peralihan kuasa, demikian menurut laporan Bernama.

Katanya, surat itu berkaitan dengan situasi dalam negara dan perkara-perkara umum.

"Tidak ada satu surat pun yang dihantar yang berkaitan dengan pemindahan kuasa. Dia (Anwar) hantar surat tentang hal-hal umum yang berkaitan dengan situasi dalam negara," katanya.

Di Kuala Lumpur, Anwar hari ini mendakwa telah menghantar surat kepada perdana menteri semalam untuk mengadakan pertemuan bagi membincangkan proses peralihan kuasa secara aman setelah Pakatan Rakyat mempunyai cukup bilangan ahli parlimen untuk membentuk kerajaan baru.

Abdullah meminta semua pihak memberi perhatian kepada perkara yang berkaitan dengan urusan dan tanggungjawab seharian, dan bukannya sibuk dengan urusan yang memperlihatkan ketidakstabilan politik negara.

"Lebih baik beri perhatian kepada hal-hal yang berkaitan dengan pekerjaan, perniagaan dan tanggungjawab kita yang dilaksanakan sama ada di sektor awam mahupun swasta," katanya.

Anwar ketika ditanya pemberita mengenai rancangannya untuk mengambil alih pentadbiran negara hari ini (16 September) seperti yang digembar-gemburkannya, beliau mendakwa kelewatan itu kerana beliau mahu berbincang dengan perdana menteri terlebih dahulu.

Read more...

Tuesday, 16 September 2008

MUTIARA KATA

* Tugas pertama seorang lelaki ialah menjadi dirinya sendiri.

* Pilihlah seseorang untuk dicintai & cintalah pilihan anda itu.

* Cinta tidak berbalas sama seperti soalan tanpa jawapan.

* Lelaki yang tidak berharta biasanya memiliki lidah bermadu.

* Lelaki pendiam ibarat air tenang dalam & bahaya.

* Orang yang bijak mempelajari banyak perkara daripada musuhnya sendiri.
* Terdapat banyak kemungkinan untuk gagal kerana kejayaan hanya boleh dicapai dengan satu perkara iaitu USAHA.

* Ketika ditimpa bencana, kita akan mengenali yang mana satu lawan & yang mana satu kawan.

* Membaca menjadikan diri anda sebagai seorang lelaki, menghadiri persidangan sebagai persediaan menjadi lelaki yang sebenar & menulis menjadikan anda lelaki sejati.

* Karektor seseorang lebih mudah disembunyikan daripada dikesani oleh orang lain.

* Pemimpin yang baik akan memikul kesalahan & tidak mengejar nama.

* Lelaki berani mungkin akan kalah tetapi tidak akan mengalah.

* Rumah tanpa buku umpama bilik tanpa tingkap

* Jika anda hanya berbuat baik kepada diri sendiri maka anda sebenarnya tidak pernah membuat kebaikan.

* Pengalaman ialah gelaran yang diberikan oleh setiap orang terhadap kesilapan mereka.

* Kebocoran yang kecil masih boleh menenggelamkan sebuah kapal yang besar.

* Tiada hadiah yang lebih berharga daripada nasihat yang baik.

* Anak lelaki tetap menjadi anak lelaki sehinggalah beliau beristeri. Anak perempuan kekal menjadi anak perempuan seumur hidupnya.

* Jika anda takut pada sesuatu, lihatlah & hadapilah.

* Imaginasi menguasai dunia.

* Kebodohan ialah kesilapan bagi seseorang yang mempunyai peluang untuk menjadi pandai.

* Gunakan akal anda seolah-olah nyawa anda bergantung kepadanya.

* Anda tidak akan berjaya menjadi penulis sekiranya anda tidak menjadi pembaca terlebih dahulu.

* Rahsia hati seseorang ialah sedalam sebuah lautan yang luas.

* Nyanyian ibu untuk menidurkan anaknya ketika kecil adalah suara yang paling merdu di dunia.

* Orang miskin memakan makanan nyang lebih enak daripada orang kaya kerana makanan mereka adalah berkat kepada kemiskinan mereka.

* Anda tidak akan berasa penat sekiranya melakukan perkara yang anda suka.

* Lebih baik seseorang wanita mengahwini lelaki yang mencintainya daripada beliau mencintai lelaki tersebut.

* Jika anda berhasrat untuk berjaya, jangan hanya memandang ke tangga tetapi belajarlah untuk menaiki tangga tersebut.

* Di mana anda berdiri, di situlah perlumbaan kehidupan anda dan lupakan masa silam.

* Berhati-hatilah dengan kemarahan seorang yang sedang bersabar.

* Tanpa permulaan, anda tidak akan sampai ke mana-mana

* Adalah lebih baik untuk mengetahui kelemahan & kegagalan sendiri daripada menuding kesalahan kepada pihak lain

* Setiap malam sebelum tidur,anda perlu menetapkan satu matlamat di dalam minda & menguatkannya dari hari ke hari

* Jagalah apa yang anda suka atau anda terpaksa menyukai apa yang anda dapat.

* Lelaki yang bijak dapat membaca buku & kehidupan sekaligus.

* Kesabaran akan lebih menguntungkan daripada kekuatan yang dimiliki

* Jika anda hilang segala-galanya, jangan lupa, kerana anda masih mempunyai masa depan.

* Sesiapa yang tidak pernah merasai kepahitan tidak akan mengenal kemanisan.

* Masyarakat abad dahulu menggunakan tenaga manusia untuk membina sebuah monumen yang indah sekali. Masyarakat abad kini menggunakan jentera hanya untuk membina sebuah kedai

* Tidak pernah wujud orang malas. Orang yang dianggap malas ialah orang yang tidak dapat mencari pekerjaan yang sesuai dengan minatnya.

* Jika poket anda penuh, anda tidak akan kekurangan sahabat.

* Semua perkara adalah sukar sebelum ia menjadi mudah.

* Mimpi itu adalah perlu dalam hidup.

* Seorang lelaki boleh dikalahkan tetapi tidak boleh dimusnahkan.

Read more...

Sunan Giri


Read more...

Sunan Drajat


Read more...

Sunan Bonang
Read more...

Sunan Ampel


Read more...

Makna Aqidah Dan Urgensinya Sebagai Landasan Agama

Aqidah Secara Etimologi Aqidah berasal dari kata 'aqd yang berarti pengikatan. Kalimat "Saya ber-i'tiqad begini" maksudnya: saya mengikat hati terhadap hal tersebut.

Aqidah adalah apa yang diyakini oleh seseorang. Jika dikatakan "Dia mempunyai aqidah yang benar" berarti aqidahnya bebas dari keraguan. Aqidah merupakan perbuatan hati, yaitu kepercayaan hati dan pembenarannya kepada sesuatu.

Aqidah Secara Syara'Yaitu iman kepada Allah, para MalaikatNya, Kitab-kitabNya, para RasulNya dan kepada Hari Akhir serta kepada qadar yang baik maupun yang buruk. Hal ini disebut juga sebagai rukun iman.

Syari'at terbagi menjadi dua: i'tiqadiyah dan amaliyah.I'tiqadiyah adalah hal-hal yang tidak berhubungan dengan tata cara amal. Seperti i'tiqad (kepercayaan) terhadap rububiyah Allah dan kewajiban beribadah kepadaNya, juga beri'tiqad terhadap rukun-ru­kun iman yang lain. Hal ini disebut ashliyah (pokok agama). (1)

Sedangkan amaliyah adalah segala apa yang berhubungan dengan tata cara amal. Seperti shalat, zakat, puasa dan seluruh hukum-hukum amaliyah. Bagian ini disebut far'iyah (cabang agama), karena ia di­bangun di atas i'tiqadiyah. Benar dan rusaknya amaliyah tergantung dari benar dan rusaknya i'tiqadiyah.

Maka aqidah yang benar adalah fundamen bagi bangunan agama serta merupakan syarat sahnya amal. Sebagaimana firman Allah Subhannahu wa Ta'ala:"Barangsiapa mengharap perjumpaan dengan Tuhannya maka hendaklah ia mengerjakan amal yang shalih dan janganlah ia mempersekutukan seorang pun dalam beribadat kepada Tuhan­nya." (Al-Kahfi: 110)

"Dan sesungguhnya telah diwahyukan kepadamu dan kepada (nabi-nabi) yang sebelummu: "Jika kamu mempersekutukan (Tuhan), niscaya akan hapuslah amalmu dan tentulah kamu ter­masuk orang-orang yang merugi." (Az-Zumar: 65)

"Maka sembahlah Allah dengan memurnikan keta'atan kepada-Nya. Ingatlah, hanya kepunyaan Allahlah agama yang bersih (dari syirik)." (Az-Zumar: 2-3)

Ayat-ayat di atas dan yang senada, yang jumlahnya banyak, menunjukkan bahwa segala amal tidak diterima jika tidak bersih dari syirik. Karena itulah perhatian Nabi Shallallaahu alaihi wa Salam yang pertama kali adalah pelu­rusan aqidah. Dan hal pertama yang didakwahkan para rasul kepada umatnya adalah menyembah Allah semata dan meninggalkan segala yang dituhankan selain Dia.

Sebagaimana firman Allah Subhannahu wa Ta'ala: "Dan sesungguhnya Kami telah mengutus rasul pada tiap-tiap umat (untuk menyerukan): 'Sembahlah Allah (saja), dan jauhilah Thaghut itu', ..." (An-Nahl: 36)

Dan setiap rasul selalu mengucapkan pada awal dakwahnya: "Wahai kaumku sembahlah Allah, sekali-kali tak ada tuhan bagimu selainNya." (Al-A'raf: 59, 65, 73, 85)

Pernyataan tersebut diucapkan oleh Nabi Nuh, Hud, Shalih, Syu'aib dan seluruh rasul. Selama 13 tahun di Makkah -sesudah bi'tsah- Nabi Shallallaahu alaihi wa Salam mengajak manusia kepada tauhid dan pelurusan aqidah, karena hal itu merupakan landasan bangunan Islam. Para da'i dan para pelurus agama dalam setiap masa telah mengikuti jejak para rasul dalam berdakwah. Sehingga mereka memulai dengan dakwah kepada tauhid dan pelurusan aqidah, setelah itu mereka mengajak kepada se­luruh perintah agama yang lain.

Read more...

AS jangan campur tangan

KUALA LUMPUR 15 Sept. - Dewan Pemuda Pas menolak sebarang campur tangan Amerika Syarikat (AS) berhubung isu penahanan tiga individu di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), Jumaat lalu.

Ketua Pemudanya, Salahuddin Ayub berkata, pihaknya memandang serius tindakan Jabatan Negara AS memanggil wakil Kedutaan Malaysia di Washington dan menyifatkan ia sebagai campur tangan terbesar ke atas negara.

Beliau berkata, ini kerana isu penahanan ISA berkait rapat dengan soal maruah dan kedaulatan negara dan perlu diselesaikan sendiri oleh rakyat negara ini.

''Memang AS cuba menunjukkan simpati terhadap mangsa ISA tetapi ini tidak bermakna kita boleh membenarkan mereka mencampuri urusan politik dalaman negara," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Jumaat lalu, kerajaan menahan tiga orang di bawah ISA dalam satu operasi polis ke atas beberapa individu yang terbabit mencetuskan isu perkauman dan persengketaan agama.

Mereka ialah Ahli Exco Kerajaan Negeri Selangor, Teresa Kok; pengendali laman web Malaysia Today, Raja Petra Kamarudin dan wartawan wanita Sin Chew Daily, Tan Hoon Cheng.

Mereka ditahan mengikut Seksyen 73 (1) akta berkenaan. Bagaimanapun Hoon Cheng dibebaskan di Pulau Pinang keesokan harinya kira-kira pukul 3.30 petang.

Read more...

Anwar mahu berunding

PETALING JAYA 15 Sept. - Datuk Seri Anwar Ibrahim yakin boleh menubuhkan kerajaan baru tetapi memberi tempoh dua minggu kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi untuk mengadakan rundingan.

Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu menegaskan, rundingan itu bagi memastikan peralihan kerajaan berlaku secara aman.

Beliau berkata, pembangkang sudah mempunyai Ahli Parlimen mencukupi untuk membentuk kerajaan baru.

Malah, katanya, beliau serta pemimpin Pas dan DAP menghantar surat kepada Abdullah hari ini meminta diadakan satu pertemuan segera mengenai isu itu.

''Saya memberi masa dua minggu kepada Abdullah untuk membuat keputusan sama ada menerima tawaran ini atau tidak.

''Kita ingin adakan pertemuan dengan Perdana Menteri bertujuan berbincang untuk peralihan kuasa secara aman dan tenteram selain membebaskan tahanan politik,'' katanya ketika berucap pada Perhimpunan Perdana Sambutan Hari Malaysia Ke-45 anjuran pakatan pembangkang yang dihadiri kira-kira 10,000 orang, di sini malam ini.

Program di Stadium Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ), Kelana Jaya bermula pada pukul 7 malam dengan majlis berbuka puasa, solat Maghrib, Isyak dan tarawih.

Anwar berkata, beliau tidak bercadang mengheret ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) yang ingin berpaling tadah ke pejabatnya esok semata-mata bagi membolehkan beliau menubuhkan kerajaan seperti dijanjikan pada 16 September.

Dalam ucapannya selama 40 minit, Anwar tidak menyentuh langsung laporan media asing bahawa beliau telah mengubah tarikh peralihan kuasa daripada 16 September kepada 20 September iaitu tarikh beliau ditangkap 10 tahun lalu.

Beliau juga berkata, sejuta Jalur Gemilang akan dikibarkan dari Sabah sehingga ke Perlis mulai esok sebagai tanda rakyat inginkan perubahan.

Dalam pada itu, Anwar turut berjanji akan mengumumkan berita baik dalam beberapa hari lagi untuk Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim sebagai menghargai beliau yang telah meletak jawatan disebabkan tidak berpuas hati dengan penangkapan ketiga-tiga individu terbabit.

Pada Jumaat lalu, kerajaan menahan Ahli Exco Kerajaan Negeri Selangor, Teresa Kok; pengendali laman web Malaysia Today, Raja Petra Kamarudin dan wartawan wanita Sin Chew Daily, Tan Hoon Cheng yang dipercayai terbabit mencetuskan isu perkauman dan persengketaan agama.

Mereka ditahan mengikut Seksyen 73 (1) akta berkenaan. Bagaimanapun, Hoon Cheng dibebaskan di Pulau Pinang pada pukul 3.30 petang kelmarin.

Read more...

Harga beras ST15 tidak turun - Mustapa

KUALA LUMPUR 28 Ogos - Harga beras Super Tempatan 15 Peratus (ST15) tidak akan diturunkan memandangkan harga yang ditetapkan oleh kerajaan iaitu antara RM1.65 hingga RM1.80 sekilogram menyebabkan pengilang- pengilang beras mengalami kerugian.

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Mustapa Mohamed (gambar) memberitahu, keadaan itu berlaku kerana pengilang- pengilang beras terpaksa membeli padi pada harga RM1,100 satu tan metrik seperti yang ditetapkan oleh kerajaan.

''Kalau harga beras ST hendak diturunkan, harga padi yang dibeli oleh pengilang mestilah pada paras RM850 satu tan metrik tetapi kerajaan tidak dapat menurunkan harga padi kerana ia akan merugikan para petani," katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan tambahan Ir. Hamim Samuri (BN-Ledang) yang ingin tahu sama ada harga beras ST15 akan diturunkan berikutan penurunan harga beras di pasaran antarabangsa pada sidang Dewan Rakyat hari ini.

Mustapa memberitahu, harga beras ST15 hanya boleh diturunkan sekiranya harga beras di pasaran antarabangsa mencecah AS$350 satu tan metrik (RM1,120) tetapi pada masa ini harganya ialah AS$750 satu tan metrik (RM2,400).

Tambahnya, harga beras tersebut hanya turun antara AS$300 hingga AS$400 (RM960 hingga RM1280) berbanding harga beberapa bulan lepas iaitu AS$1,100 satu tan metrik (RM3,520).
Tegasnya, harga beras di pasaran dunia masih lagi tinggi jika dibandingkan dengan harga tahun lepas iaitu AS$350 satu tan metrik (RM1,120)

Menjawab soalan asal Fuziah Salleh (PKR- Kuantan) yang ingin tahu langkah-langkah kerajaan memastikan beras ST15 sentiasa ada di pasaran, Mustapa memberitahu, lima langkah telah dan sedang dilaksanakan.

Katanya, lima langkah tersebut ialah mengarahkan semua kilang Syarikat Padiberas Nasional (Bernas) mengeluarkan 100 peratus manakala kilang beras swasta diarah mengeluarkan 10 peratus beras ST15.

''Langkah lain ialah memberi subsidi bernilai RM406.2 juta untuk Bernas mengimport beras ST15, mempertingkatkan penguatkuasaan bagi memastikan beras tersebut tidak diseludup ke negara jiran dan pemberian subsidi bernilai RM423 juta kepada 130 pengilang untuk mengeluarkan beras ST15 untuk tempoh enam bulan bermula 1 September," katanya.

Read more...

DNA: Pembangkang keluar dewan


KUALA LUMPUR 28 Ogos - Pembangkang gagal menubuhkan jawatankuasa pilihan untuk mengkaji semula Rang Undang-Undang Identifikasi Asid Deoksiribonukleik (DNA) 2008 walaupun menggunakan pelbagai cara untuk memaksa Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Syed Hamid Albar menerima saranan mereka itu. Keengganan Syed Hamid menerima desakan pembangkang itu menyebabkan mereka untuk kali ketiga bertindak keluar Dewan sejak Parlimen ke-12 bersidang pada Mei lalu.

Tindakan tersebut diambil ketika Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Datuk Dr. Wan Junaidi Tuanku Jaafar mengemukakan rang undang-undang berkenaan untuk bacaan kali kedua.

Kejadian itu berlaku ketika Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berada dalam Dewan Rakyat dan duduk bertentangan dengan Ketua Pembangkang yang baru, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Kedua-dua mereka yang tidak terlibat dalam pertelingkahan Ahli Parlimen itu hanya tersenyum dan tertawa kecil melihat gelagat ahli Dewan dan membiarkan sahaja keadaan tersebut.

Dalam reaksi spontan terhadap tindakan pembangkang keluar Dewan itu, Wan Junaidi sempat berlawak apabila memetik dialog filem Allahyarham Tan Sri P. Ramlee dengan berkata: ''Dalam filem Masam-Masam Manis...aman kita."

Beliau kemudiannya mengemukakan rang undang-undang itu untuk bacaan kali kedua dan dipersetujui oleh semua ahli Dewan yang terdiri daripada penyokong kerajaan.

Wan Junaidi juga berkata, beliau berpegang pada persetujuan Menteri Dalam Negeri untuk menangguhkan perbahasan rang undang-undang tersebut selepas pembentangan Bajet 2009 selesai pada bulan Oktober ini.

JawatankuasaRang undang-undang itu akan dibahaskan di peringkat jawatankuasa pada Oktober ini sebelum diluluskan oleh Dewan Rakyat.

Bajet 2009 akan dibentangkan esok dan Dewan ditangguh sehingga 13 Oktober kerana menghormati bulan Ramadan dan cuti Hari Raya Aidilfitri.

''Menteri akan menerima maklum balas daripada ahli Dewan selepas belanjawan itu, jadi kita kena patuh pada persetujuan menteri itu," katanya.

Tindakan pembangkang keluar dari Dewan itu merupakan kali ketiga selepas kali pertama ketika Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia membenarkan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak memberi penjelasan terhadap usul Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9).

Kali kedua mereka berbuat demikian ketika Pandikar Amin menolak usul undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri.

Rang Undang-Undang DNA itu antara lain melibatkan penubuhan Bank Data Forensik DNA, objektif dan fungsinya, pelantikan Ketua Bank Data DNA serta pengambilan sampel DNA daripada mereka yang berkenaan.

Sebelum itu berlaku pertelingkahan mulut antara wakil pembangkang dan kerajaan kerana pembangkang bertegas mahukan rang undang-undang tersebut dirujukkan ke jawatankuasa pilihan khas.

Menurut pembangkang, walaupun undang-undang itu penting, terdapat banyak kelemahan dalam peruntukannya dan perlu dikemas kini di peringkat jawatankuasa pilihan khas sebelum dikemukakan semula ke Dewan untuk dibahas serta diluluskan.

Terdahulu, Syed Hamid yang menggulung perbahasan rang undang-undang itu telah menjelaskan pelbagai perkara yang ditimbulkan oleh ahli Dewan termasuk objektif penubuhannya yang tiada kena mengena dengan tujuan politik.

Malah, katanya, beliau bersedia melepaskan jawatan sekiranya undang-undang itu bertujuan untuk mengenakan seseorang seperti yang didakwa oleh pembangkang.
Jelasnya, kerajaan telah memutuskan untuk menggubal undang-undang itu dalam mesyuarat jemaah menteri pada April 2001 lagi dan beberapa jawatankuasa telah ditubuhkan untuk tujuan itu.

''Draf awal telah diserahkan kepada Jabatan Peguam Negara pada tahun 2005," jelasnya.
Menurut Syed Hamid, kerajaan mengambil masa selama tujuh tahun untuk membentangkan rang undang-undang itu kerana banyak aspek yang diberi perhatian dan diambil kira termasuk soal hak asasi manusia terutama dalam pengambilan sampel daripada mereka yang berkenaan.

Read more...

..:: MY LIVE ::..

Thoriqat Qodhiriyah IKHWAN Ahli BAI'AH 30
Simpang Tiga

..:: ABOUT TAZKIRAH ::..Rahsia hidup kita

"DIRI" ini lah yang menghidupkan jasad selagi ada hayatnya di dunia ini, "DIRI" ini harus di kenal dan dirasai sepenuh nya oleh kita,kerana ia mengandungi banyak rahsia dan serba guna, di dunia dan akhirat, Insyaallah.

Kenal kah "DIRI" tadi kepada Tuhan nya? Sudah tentu kerana dia datang dari sana, dari MAHA pencipta dan MAHA besar.

Banyak lagi persoalan yang akan timbul apabila kita dapat mengenal "DIRI" kita yang sebenar benar "DIRI" ini, kita harus belajar dari "DIRI" ini:

Dia mengetahui kerana dia datang dari yang MAHA mengetahui

Dia bijak kerana datang dari yang MAHA bijaksana

Dia lah sebaik baik Guru dalam kehidupan kita

Kehidupan sebenar ialah di dalam, dan kehidupan dunia ini mendatang kemudian,

..:: AWARD FOR FRIEND ::..

..:: TAZKIRAH FOLLOWERS ::..

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP